Musí doména odesílatele souhlasit s doménou pro odpovědi?

Ano. Konzistence mezi doménou odesílatele a doménou pro odpovědi zvyšuje důvěryhodnost e-mailu. Nesoulad domén může vést k podezření, že e-mail je podvodný, což může způsobit jeho přesun do složky spamu.

Jak to ovlivňuje doručitelnost?

E-mailoví poskytovatelé (např. Gmail, Outlook) preferují, když se domény shodují, protože to ukazuje na legitimnost zprávy. Pokud domény nesouhlasí, je větší pravděpodobnost, že e-mail nebude doručen do složky příchozí pošty.

Jakou roli hrají ověřovací protokoly SPF, DKIM a DMARC?

SPF a DKIM ověřují, že e-mail byl odeslán oprávněnou stranou. DMARC pak kontroluje, zda se doména odesílatele a odpovědi shodují, a určuje, jak se má zacházet s e-maily, které těmito kontrolami neprojdou.

Co hrozí, když se domény neshodují?

Nesoulad mezi doménami může vyvolat nedůvěru u příjemců i poskytovatelů e-mailů a zvyšuje riziko phishingových útoků. Může také vést k nižší doručitelnosti a zvýšené pravděpodobnosti označení e-mailu za spam.

Existují výjimky, kdy mohou být domény rozdílné?

Ano, je možné použít různé subdomény (např. info@example.com a support@service.example.com), ale je důležité správně nastavit SPF, DKIM a DMARC, aby byly e-maily ověřeny jako legitimní.

Podrobnosti najdete v článku Proč musí doména odesílatele souhlasit s doménou pro odpovědi.

Michal Krejčí Michal Krejčí
1. října 2024